Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

.

RINTIHAN SEORANG HAMBA


Pejam celik pejam celik


Hakikat yang nyata kita semakin jauh dari dunia yang fana ini

Dan semakin dekat dengan alam akhirat


Tapi kita sering leka dan lalai dengan menyangka


bahawa kita akan kekal di alam yang fana ini.


Ya Allah....

Aku seorang hamba yang lemah


Sering lalai dan leka dengan nikmat telah yang engkau berikan


Andainya diri ini terpesong engkau tunjukkanlah jalan yang lurus


Engkau redolah setiap langkahku di muka bumi ini


Aku seringkali khilaf dalam mencari erti hidup yang sebenar


Ya Allah....

Ampunilah dosa-dosa hamba MU ini


Hamba MU ini tidak lebih dari seorang yang pendosa


Aku takut,ketika hendak bertaubat


Pada masa itu lah engkau telah cabut nyawa ku


Tatkala diri ini dibelenggu dengan dosa dan maksiat


Ya Allah....

Aku sedar,aku xlayak masuk syurga MU


Tapi aku x sanggup masuk ke neraka MU


Jangan lah engkau beban kan aku dengan bebanan yang berat


Sesungguhnya diri ini kerdil dalam memikul tanggungjwab


Ya Allah....

Andainya diri ini pergi sebelum sempat bertaubat..


Engkau redokan lah hamba MU ini


Engkau redokan lah hamba MU ini


Amin



HIKMAH SEBUAH KISAH



Assalamu'alaikum..

hai readers..

hari ni saya nk share something lah..tp artikel nie

saya just copy dari blog seorang hamba Allah..

(Insyaallah dah mnta izin dah..heee)

klu nk taw blog dia klik kt cni

Ya.Apa yang hati aku rasa sekarang.NOTHING!!

Aku rindukan dia....mungkin rindukan belaiannya.

Rindukan kucupan mesranya.

Sayang?? Masih adakah rsa syg yg timbul..
ya.aku mmg syangkan dia.

Aku tahu dia msih sygkan aku....

Aku tahu sayang itu sepenuh hatinya.Tidak main-main.

Kejam?? aku mgkin kejam kerana memutuskan hubngan ini.

Dia yang paling terseksa.

Aku pula hanya dengan naluri sendiri.

Bagaimana mahu aku hadapi??
Aku hanya seorang perempuan yg asasnya hanya pengecut kerna cinta.

Apa yg sbenarnya aku mahu dari dia?? Cinta kah??

ya,dia beri dengan sepenuh hati.

Pelukan??Aku sudah dapatkannya malah aku beri semuanya.

yang tersisa hanya kesucianku.
mungkin aku tamak.aku mahukan cinta seorang jejaka.
sedangkan aku pasti yang diri ini belum bersedia.
cuma aku mahu disayangi si dia.
dalam hubungan kami,semuanya indah belaka.

aku sedar..

cinta itu sepatutnya sentiasa di tempat agung antara manusia dengan manusia

malah dengan pencipta juga paling utama.

malah hingga mencapai puncak terindah jika menjaga kesucian cinta.

tapi cintaku padanya bermula atas dasar fitrah kemudian nafsu then

berputik dan berkembang sehingga berjanji sehidup semati.

Tapi akhirnya aku rasakan batinku terseksa

kerana membenarkan dia menyentuhku

yang selama ini aku jaga dengan baik dan terlipat kemas.

akhirnya,aku sendiri memintanya melepaskanku

sdangkan aku tahu hati masing2

bakal parah dan terseksa.

biarkan saja!!biarkan ia terjadi asalkan dosa ini tdk berulang lagi.

akhirnya,aku pasrah!!

nah.fenomena inilah yang sering berlaku sekarang.

hannan teringat semula kata2 yang dipetik dari

Hasrizal Abdul Jamil penulis AKU TERIMA NIKAHNYA :


mereka c0uple dan berpasangan kerana sunyi then berpisah kerana bosan.

hannan tidak mahu memanjangkan perkara ini.

setiap manusia pasti pernah mengalaminya

lebih2 lagi di usia remaja.

darah muda yang sentiasa ingin mencuba dan merasa.

hannan juga tidak terkecuali.

bohonglah jika ada yg mengaku tidak perlukan cinta.

bohong jika dia mengaku tidak mahu disayangi dan menyayangi.

kerana cinta itu fitrah setiap insan.

anugerah percuma yg allah berikan sejak azali.

cuma cinta remaja ini bersangkut dengan soal hati.

jika sekali mencuba,parah untuk ditinggalkan.

tuan punya diri yg akn merasanya sendiri.

pahit,manis,masam dan tawar semua diblender skali.

ingatlah pesan Allah s.w.t :

wanita yang baik untuk lelaki yang baik serta

wanita yang jahat untuk lelaki yang jahat.

alangkah indahnya jika cinta yang satu itu

kita berikan kepada si bakal suami.

sudah tertulis jodoh setiap insan di luh mahfuz.

tdk akn kolot diri ini hanya kerana bercinta setelah ikatan sah.

malah diredhai dan diberkati oleh Allah lagi.

wallahualam..

sekadar berkongsi kisah..

maaf jika ada yg tersinggung..

sy juga makhluk DIA yang sering membuat khilaf.



Assalamulaikum semua...

Semalam saya keluar makan dengan seorang kawan lelaki yang baik sangat2..:)
Saya panggil dia abg Zainal
orang nya pun rajin ke surau....Sambil makan tu saya borak2 lah dengan dia..tanya khabar..? Tanya iman...?

Bila saya sembang dengan dia..rasa macm tenang je hati..tengah asyik2 berborak 2 sya pun tanya lah soalan mcm mana nk istiqomah dalam amalan..?

Kali pertama saya tanya dia jawab “saya pun baru nk belajar”
Lepas 2 kiteorng sambung citer ag...kemudian sya tnya ag soalan yg sama??
Abg nie hanya memberi jwapan yg sama..saya hanya mengangguk dan sambung citer ag..
Dan kli ke-3 saya tnya soalan yg yg sama tp dia masih memberi jawapan yg sama..

Bila saya blik umah..sya pun terfikir2 tentang jawapn yang di berikan oleh abg td..akhirnya saya buat kesimpulan..Dalam Setiap Amalan Yang Kita Lakukan Kita Hendaklah :



1 Merendah Diri
2 Berniat Hendak Belajar
3 Kesungguhan Dalam Belajar

WAULAHUALAM

LUMRAH KEHIDUPAN

Hidup di dunia ni memerlukan ketabahan,kecekalan,keberanian dan banyak lagi..kadang-kadang kita rasa happy kadang –kadang kita rasa x tentu hala...ini adalah perkara biasa dan sudah menjadi lumrah kehidupan..kita gembira bila kita di hormati,di sayangi dan sebaliknya kita rasa sakit hati bila orang x menghormati hak kepribadian kita...Dalam sesuatu masa kita rasa diri kita ni diperlukan dan kadang-kadang kita terasa asing sangat dari pandangan masyrakat...Ni lah dikatakan hidup ni umpama roda...





Apa pendapat korang bila korang selalu sangat di sakiti..?

Apakah anda akan membiarkan perkara berterusan..?

Bilakah benda ni akan berakhir..?

Ingatlah Allah swt sentiasa bersama akan hamba2 nya

WAULAHUALAM

Ahlan Wa Sahlan

Assalamulaikum semua...dah lame sangat say a xupdate blog..kali ni insyaAllah klu ade mse free sya akan update..tp sblum 2 sya nk bgtaw lah ckit ,karya tulisan yg sya post bukn sya yg buat taw..adelah ckit sy yg buat tp xbnyk..sya just copy dr lap top sya ni..sya pun xtaw sumber dr mna sbb bnyk sangat,ape2 pun sy just nk share dgn korng..xde maksud pun nk wat bisnes ker?nk promote blog ker?..Harap2 lah ape yg sy post dapt memberi manafaat kepada korang semua..Dan semoga jd asbab hidayah kepada diri sya dan korng semua..Amiiiiiiin..
Klu dah bce jgn lupe follow taw..hahahaha

IKHLAS NIAT

Tuan2 yang mulia..

Benarkah amalan yang kita lakukan selama ini ikhlas kerana Allah atau kerana dunia..walaupun hakikat ini hanya Allah saja yang mengetahui tetapi kita yang melakukan sesuatu mengetahui sejauh mana ikhlas sesuatu amalan..
Ikhlas bermaksud kita meninggalkan sesuatu perkara dan melaksanakan sesuatu perkara ikhlas semata-mata kerana Allah SWT..Hatta walaupun atas maksud dunia kita hendaklah melakukannya kerana Allah swt..tuan2 yang mulia kalaulah sesuatu amalan itu bukannya kerana Allah maka sesungguhnya dia telah melakukan syirik..dia telah menyekutukan Allah swt..disini saya bukanlah nak manakut-nakutkan saudara tapi sekadar nak memberi nasihat..Antara dosa yang Allah swt tidak akan ampun adalah syirik..selagi tidak bertaubat dengan bersungguh-sungguh selagi itu lh dosa tersebut dibawa ke penghisapan..andaikatalah saya dan tuan2 mendapat hakikat ikhlas niat maka pasti dan pasti semua amalan yang kita lakukan terasa tenang..bahagia..dan banyaklah lagi..
Seseorang yang memberikan saudaranya makan walaupun dengan sebiji kurma ikhlas kerana Allah maka Allah akan memberikannya gandaan pahalanya sebesar gunung uhud..

AIDIL KAT USM

assalamulaikum......

selamat datang ke blog aidil ni..ni adalah gambar saya kat usm penang.. saya saja nak post kan gambar saya ni bab takde apa2 yang nak dbuatkan..he3..
Ni saya nak cerita sikitlah tentang sy ni..emr maklumlah sy nak cerita dengan siapa lagi.huhu
Sebenarnya saya ni umur 18 tahun..lepasan spm 2008..em sy study kat sekolah menengah teknik tawau.tentang gambar saya kat usm ni susah sikit nak cerita..
Sementara tunggu result spm ni saya kejalah kat cni..keja saya sebagai reseach assitance.gaji sy tak mahal sangat tapi boleh jika nak dibandingkan dgn tawau..opss lupa plak..sy ni asal orang sabah tawau..saya datang semenanjung nak cari experience sikit..skrang nie saya tinggal kat perak dan keja kat penang..ok nanti lagi saya sambung..

KEPENTINGAN DAKWAH

Assalamualaikum waroh..tuh..

Tuan2 yang mulia
Alhamdulillah syukur kita kepada Allah kerana telah pilih kita ni fikir tentang penting nya dakwah pada zaman kemerosotan ummat ni..semoga fikir risau kita ini diterima oleh allah swt..sesaat kita fikir agama adalah lebih daripada ibadat 60,70 tahun yang diterima oleh allah swt..

tuan2 yang mulia
seramai 24000 orang nabi yang diutus oleh allah swt hanyalah untuk tujuan yang sama iaitu mendakwakan kalimah lailihaillaulah.tiada seorang nabipun yang allah utus untuk mensyirikkan allah swt,jadi asbab inilahl tuan2 kita kena sambung kerja nabi ni..nabi2 terdahulu allah swt mulia dsebabkan dakwah

IKRAMUL MUSLIMIN

Assalamualailum warah..tuh.

AKHLAK
Kita hendaklah menunaikan hak seseorang muslim tanpa menuntut hak nya kembali dalam erti kata lain memuliakan saudara seislam semata2 ada kalimah lailahaillaulah..seseorang ada kalimah ini sangat mulia di sisi allah..jadi sesorang yang memuliakan saudara seislamnya banyalh ganjaran yang allah beri..

Seseorang yang membatalkan niat baiknya bagi menolong saudaranya maka allah akan beri 70 tahun ibadat iktikaf..dimana 1 hari ibadat iktikaf allah akan jauhkan seseorang itu daripada api neraka sejauh 3 parit dimana .1 parit jauh nya diantara langit dan bumi..

Oleh itu jika hendak memperolehinya mestila hormti orang tua ulama ustaz2 dan menyayangi yang muda...dan kita dakwah kepada saudara kita tentang kelebihan ikrammul muslim ini serta doa kepada allah agar memasukkan hakikat ini ke dalam hati kita.. SEMOGA SAYA DAN TUAN2 DAPAT AMAL
Amin...

DAKWAH DAN TABLIGH

Assalamualaikum waroh..tuh

Dakwah.
Dakwah bermaksud menyeru manusia berbuat baik dan meninggalkan kemungkaran

Tabligh.
Tabligh bermaksud menyampaikan kepada saudaranya pesan nabi hadis dan alquran


Hukum dakwah dan tabligh adalah wajib tetapi mengikut kemampuan..
ALHAMDULILLAH